Ξεκινά ο 6ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση

Η Οργανωτική επιτροπή του Διαγωνισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών, ανακοινώνει την έναρξη του 6ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση (https://openedtech.ellak.gr) και καλεί ομάδες μαθητριών, μαθητών και εκπαιδευτικών να δηλώσουν συμμετοχή έως τις 12/01/2024.

O Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση διεξάγεται φέτος για 6η χρονιά με στόχο μαθήτριες, μαθητές και εκπαιδευτικοί να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες και να γίνουν δημιουργοί καινοτόμων λύσεων κι όχι απλοί καταναλωτές προϊόντων.

Ο 6ος Διαγωνισμός επικεντρώνεται στην Θεματική Ενότητα της Τεχνητής Νοημοσύνης και καλεί μαθητές να δημιουργήσουν καινοτόμες λύσεις σε καθημερινά προβλήματα, μέσω της συγγραφής ανοιχτού κώδικα και τη χρήση ανοιχτών τεχνολογιών.

Οι εκπαιδευτικοί που επιβλέπουν ομάδες μαθητών που θα συμμετέχουν στον διαγωνισμό προτείνεται να αξιοποιήσουν τις οδηγίες καθώς και τις προτάσεις που διακρίθηκαν στον προηγούμενο διαγωνισμό ως υπόδειγμα για την σύνταξη της πρότασης τους.

Ο διαγωνισμός διεξάγεται από τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών, με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση.

Θεματική Ενότητα 6ου Διαγωνισμού: Τεχνητή Νοημοσύνη

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial intelligenceAI) είναι ήδη εδώ, αναπτύσσεται και εξαπλώνεται με γρήγορο ρυθμό.

Τα παιδιά του σήμερα είναι η πρώτη γενιά των οποίων η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση διαμεσολαβούνται όλο και περισσότερο από εφαρμογές και συσκευές που λειτουργούν με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης. Αποτελούν επίσης τη γενιά για την οποία οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη – όπως το αυξανόμενο ψηφιακό χάσμα, ο αυτοματισμός εργασίας και οι παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής – πρέπει να αντιμετωπιστούν προτού γίνουν ακόμη πιο επικίνδυνοι για το μέλλον.

Στόχος του φετινού διαγωνισμού είναι οι μαθητές να κατανοήσουν τι είναι τεχνητή νοημοσύνη και πως λειτουργεί και να εξερευνήσουν τις δυνατότητες αλλά και τους κινδύνους αυτής της απίστευτης τεχνολογίας.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες θα χρησιμοποιήσουν ανοιχτές τεχνολογίες, υλικά και εκπαιδευτικούς πόρους και μέσα από δραστηριότητες συμμετοχικής δημιουργίας θα σχεδιάσουν τρόπους με τους οποίους θα αναμορφώσουν τις καθημερινές συνήθειες των ίδιων και της κοινότητάς τους. Μαθήτριες, μαθητές κι εκπαιδευτικοί θα ανακαλύψουν νέες μορφές παρέμβασης στα περιβαλλοντικά ζητήματα μέσα από τα τεχνουργήματα που θα δημιουργήσουν.  

Όλες οι κατασκευές  και  το ανοιχτό εκπαιδευτικό περιεχόμενο του διαγωνισμού θα διατίθενται για επανάχρηση και περαιτέρω αξιοποίηση στην εκπαίδευση.

Σημαντικές Ημερομηνίες

Υποβολή συμμετοχής 12/01/2024

Ανακοίνωση ομάδων 2ης Φάσης 19/01/2024

Οριστική υποβολή υλοποιημένων έργων έως 15 Ιουνίου 2024

Διαβάστε περισσότερα στο  https://openedtech.ellak.gr

Υλοποίηση : ΠΑΔΑ - ΠΣΔ