Διεθνές Συνέδριο: "Υποδομές Ανοικτής Πρόσβασης: το Μέλλον της Επιστημονικής Επικοινωνίας" 15,16/12/08

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (EKT) διοργανώνει Διεθνές Συνέδριο με τίτλο: "Υποδομές Ανοικτής Πρόσβασης: το Μέλλον της Επιστημονικής Επικοινωνίας" το οποίο πραγματοποιείται στις 15 & 16 Δεκεμβρίου 2008 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Αμφιθέατρο "Λεωνίδας Ζέρβας"), Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα.
Ανοικτή πρόσβαση είναι η ελεύθερη, άμεση, διαρκής και απαλαγμένη από τέλη και τους περισσότερους περιορισμούς πνευματικών δικαιωμάτων διαδικτυακή πρόσβαση σε ψηφιακό ακαδημαϊκό και επιστημονικό περιεχόμενο. Πρωταρχικός σκοπός της είναι η διευκόλυνση της ανταλλαγής επιστημονικών πληροφοριών για την παραγωγή επιστημονικής γνώσης.

Η κίνηση για Ανοικτή Πρόσβαση παρουσιάζει σημαντικές αναλογίες με αυτή για Ελεύθερο και Ανοικτό Λογισμικό, σε επίπεδο γενικότερων στόχων, νοοτροπίας και μεθόδων υλοποίησης, προσπαθώντας να επιτύχει για τα επιστημονικά δεδομένα και αποτελέσματα αυτό που το ΕΛΛΑΚ πέτυχε για το λογισμικό.

Ομιλητές του Συνεδρίου θα είναι πανεπιστημιακοί, ερευνητές, εκδότες από την Ευρώπη και την Αμερική και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σημειώνεται ότι οι υποδομές ανοικτής πρόσβασης υλοποιούνται κατά κύριο λόγω με χρήση ΕΛΛΑΚ, ενώ στα πλαίσια του συνεδρίου θα γίνει την Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008 παράλληλη συνάντηση εργασίας με θέμα "Πλατφόρμες,
Εργαλεία και Τεχνολογίες Υλοποίησης Υποδομών Ανοικτής Πρόσβασης" επικεντρωμένη στα αντίστοιχα εργαλεία ΕΛΛΑΚ για παροχή ανοικτής πρόσβασης.

Η συμμετοχή στο συνέδριο είναι ελεύθερη με ηλεκτρονική εγγραφή στο http://www.openaccess.gr/conference2008/registration/
και περισότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο http://www.openaccess.gr.

Εκ μέρους του ΕΚΤ
Παναγιώτης Σταθόπουλος
---------------------------------------------------------------------
Panagiotis Stathopoulos, Ph.D.
National Documentation Center /N.H.R.F.
Head, Systems and Networks Unit, Information Systems Department
48, Vas. Constantinou Av.
116 35 Athens, Greece
phone: +30 210 7273996 fax: +30 210 7252223
email: pstath@ekt.gr
http://www.ekt.gr